Ziektekosten

Ziektekosten zijn meer dan het laten betalen van een huisartsenrekening. Denk als patiënt!

Inmiddels hebben we ziektekostenverzekeringen zo ingewikkeld gemaakt dat ik het eigenlijk niet meer durf te adviseren.Waarom niet? Omdat verzekeraars steeds meer geld vragen voor steeds minder dekking (ONVZ, Achmea, CZ en VGZ voorop). Stel nu dat ik een klant een aanvullende dekking adviseer die, ogenschijnlijk, bij zijn/haar situatie past. Op 20 maart van dat jaar blijkt dat iemand van het gezin een bepaalde ziekte heeft gekregen die wel behandeld kan worden maar helaas valt die behandeling niet onder de Basisdekking (de vraag is wat daar nog wel onder valt, maar dat terzijde) en ook niet onder de door mij voorgestelde aanvullende dekking. Een dekking duurder (verschil €10,00 per maand? ) zou wel de behandeling betalen. En dan zegt de klant: voor dat tientje zou ik dat toch wel gedaan hebben? En hoe denkt u dat ik me dan voel?

Het is belangrijk dat u weet wat voor soort verzekering u hebt. Want denk nu niet dat u door een uitgebreide aanvullende dekking ook uitgebreid aanvullend verzekerd bent! Ook al schermen CZ en VGZ bijvoorbeeld met ‘goede’ dekkingen, de waarheid is vaak anders.

Het probleem bij een ziektekostenverzekering is dat u bij het afsluiten denkt als cliënt (waar betaal ik zo min mogelijk premie?) maar bij ziekte als patiënt (wie maakt me zo snel mogelijk weer gezond?). Ik kan u maar een paar dingen meegeven:

Altijd een restitutiepolis in plaats van een naturapolis. Of te wel: u (en uw huisarts) beslissen waar u geopereerd wordt. Niet een verzekeraar die een goedkoop contractje heeft afgesloten met een of ander dubieus ziekenhuis ergens in Nederland. Daar moet de chirurg dan b.v. 200 operaties doen in een jaar tegen een tarief waarvoor uw garage de olie van uw auto niet eens wil verversen. Hebt u daar vertrouwen in? Of de fysiotherapeut waarvoor u een dekking hefet van 30 behandelingen zegt tegen u dat hij van CZ maar 8 behandelingen mag geven. Want zo gaat het echt!

En laat u nu niet voor de gek houden met reclame slogans van: "alles voor betere zorg" of "verzekerd van goede zorg" want voor alle verzekeraars geldt maar één ding: hoe verdien ik meer geld. En laat u ook niet inpakken door de mededeling wij werken zonder winstoogmerk, want waarom heeft die verzekeraar dan zo ontzettend veel geld op de bank staan?

Zorgverzekeringen zijn duur. Het is niet anders. Dus neem een uitgebreide aanvullende dekking. De ziekenhuizen liggen vol met patienten "die nooit ziek zijn" en nog voller "dat overkomt mij niet" of "niet in onze familie".

Mijn voorkeur gaat uit naar Stad Holland restitutiepolis en ONVZ (ik klaag er wel over maar in ieder geval zijn ze nog onafhankelijk en kan ik geopereerd worden waar ik dat wil). Nadeel van ONVZ is dat ik ze als tussenpersoon niet mag bellen (ik heb te weinig klanten, ja echt!) maar ik mag wel met ze chatten...Dus verwacht van mij niet teveel hulp...Delta Lloyd schijnt ook een goede ziektekostenverzekering te hebben maar die staan in de verkoop. Dus wie weet wat die volgend jaar doen.

Tandarts: als u een goed gebit heeft, is de verzekering erg duur. Heeft u een slecht gebit dan wil de verzekeraar u niet.

U kunt op de consumentenbond verzekeringen vergelijken (niet op Independer, die zijn niet onafhankelijk!!!).

Ik wens u heel veel sterkte, maar bovenal een hele goede gezondheid! Als u meer wilt weten neem dan gerust even contact op.