Even spuien

05.07.2017 | Uitgebreide versie nieuwsbrief

Op dit moment zijn hypotheken “hot” en het afsluiten daarvan zo mogelijk nog warmer. Wat mij opvalt is dat verschillende consumentenorganisaties van mening zijn dat je een hypotheek best zelf kunt afsluiten. Bijzonder, denk ik dan, de laatste keer dat consumenten dat massaal deden werden er miljoenen woekerpolissen verkocht, gingen er banken failliet (Dexia) en was het altijd treurnis bij Tros Radar als er weer een consument voor de gek gehouden was….Bijzonder omdat consumenten-organisaties wel gezamenlijk inkoop van energie aanbieden of van schilderwerk (dat vinden ze wel belangrijk om door een professional te laten doen?)

Nog meer bijzonder is dat ik als hypotheekadviseur allerlei diploma’s moet halen, bij moet spijkeren, veel geld aan de Autoriteit Financiële Markten moet  betalen om überhaupt te mogen adviseren en moet zorgen dat mijn diploma’s geldig blijven. En een consument hoeft alleen een aantal vragen te beantwoorden (en dat mag hij net zolang proberen totdat hij de juiste antwoorden heeft), en dan kan hij zijn eigen hypotheek afsluiten….Ik voorspel nu vast dat dat de nieuwe consumenten zijn die straks aanschuiven bij Tros Radar.  Omdat ze niet de hypotheek krijgen die ze zelf hadden uitgerekend (oeps vergeten die creditcard of die aankoop op afbetaling van de auto of de nieuwe mobiele telefoon). Of omdat ze 10% boete moeten betalen nu blijkt dat ze de hypotheek niet rond krijgen en niet goed hadden gelezen dat de voorwaarden voor ontbinding van de koopakte was verlopen… Omdat de rente niet goed is, omdat er niet verteld was dat ze boete moesten betalen bij verhuizen of dat stond op pagina 5 en ze hadden maar 3 pagina’s gelezen. …Omdat de levensverzekeraar wel goedkoop was maar dat het nu blijkt dat het hoofdkantoor in Liechtenstein zit en ze niet willen betalen…En zo nog 100 dingen meer.
 
Kijk ik kan zelf mijn huis schilderen. 
Of ik kan het een schilder laten doen. 
Dat verschil is goed te zien. 
Dat geldt voor een hypotheek ook. 
Hypotheekadvies is een vak.
Kies daarvoor dan ook een onafhankelijke vakman.

Want wij van WC Eend bevelen WC Eend aan, die kent u toch al he? En dat de bank dan iets minder kosten in rekening brengt voor het regelen en afsluiten van de hypotheek is dat voordelig of nadelig als de rente bij een andere bank lager is? Of als je extra moet betalen omdat er een overlijdensrisicoverzekering nodig is ?
 
Ik denk dat ik een vak uitoefen. Maak er gebruik van als u vragen heeft. Het kan u zo maar duizenden euro’s schelen. Van dat geld kunt u het huis weer laten schilderen. En weet u wat het mooie is? Als uw hypotheek gewoon goed is dan zeg ik dat ook. En weet u wat dat kost? Niks!