Even spuien

Hagelschade 23 juni 2016

Laat ik vooropstellen: Iedereen die getroffen is door de hagelschade op 23 juni wil ik graag een hart onder de riem steken en ik leef met iedereen mee. Het is een doffe ellende en het zal nog maanden duren voor alle schade is hersteld.

Maar toch moet me het een en ander van het hart. Van alle schadeverzekeraars waar ik mee samenwerk en waar klanten van mij bij verzekerd zijn is er niet één (echt waar!) die ook maar een hagelschade van 23 juni heeft afgewezen op onduidelijke gronden. Eén verzekeraar heeft twee schades afgewezen aan inboedel die zich in de tuin bevond. En dat staat heel duidelijk in de polis voorwaarden. Alle andere schades zijn tot nu toe tot volle tevredenheid van mijn relaties geregeld en betaald.

Hoe anders als je via jouw zo vertrouwde Rabobank verzekerd bent bij jou zo vertrouwde Interpolis. Zeker de boeren zullen zich nog wel eens achter hun oren krabben als ze de slogan horen "een aandeel in elkaar". Hoe solidair is Nederland vraagt Achmea zich af op hun site.. Cynisme ten top…

Jarenlang premie betaald, altijd gedacht dat de Rabobank en Interpolis je zouden helpen als het er echt op aan komt en nu zonder enig pardon aan de kant geschoven worden. Een schadebehandelaar van Interpolis zei tegen mij: (ik wilde een klant van mij helpen die op zijn beurt het dak van een klant van hem in Luyksgestel wilde repareren, maar Interpolis gaf niet thuis. Voordat u denkt: die Vos doet toch geen zaken met Interpolis. Nee inderdaad: Rene Vos Advies wil geen zakendoen met Interpolis) “we betalen 40% dat is de norm die we afgesproken hebben.” Toen ik hem vroeg waar dat in hun polisvoorwaarden staat, herhaalde hij nog eens dat 40% de norm was die Interpolis had afgesproken. Als ik het er niet mee eens was dan kon ik het geschil aan een rechter voorleggen.

Toen ik daarop vroeg of dat het officiële standpunt van Interpolis was kon hij niet anders dan bevestigen met de mededeling: wat dacht u dan, dat u met de kantinejuffrouw aan het bellen was?

Tja, dat is ook een manier om schade te regelen. Mijn klanten begrijpen heel goed dat als er een asbest dak vervangen moet worden zij geen geïsoleerde dakplaten vergoed krijgen, maar helemaal niks of 30 of 40% is wel erg weinig. En dat onder het mom van: "die asbestplaten moeten er binnen nu en 8 jaar toch af" is ook wel erg kort door de bocht.

Nu houden de boeren en andere betrokkene al weken acties bij de 2e Kamer om deze schade tot nationale ramp te laten promoveren. Begrijpelijk als jouw steun en toeverlaat een paar jaar geleden hagelschade uit de dekking heeft gehaald en dat jou niet heeft gezegd of geschreven of zo onduidelijk uitgelegd dat je het niet begrepen hebt. Maar zouden de actievoerders zich niet beter tot de Autoriteit Financiële Markten richten en bekijken of er inderdaad niet iets verschrikkelijks fout is gegaan bij de Rabobank en Interpolis?

En als ik me even mag richten tot Interpolis, maar vooral ook de Rabobank (en zeg nu niet dat jullie tussenpersoon zijn en er ook niks aan kunnen doen, dat kon je wel!) Jullie zijn nu zo vaak in de afgelopen jaren negatief in het nieuws geweest. Voor een coöperatie meer dan wenselijk lijkt me. Nu kun je in een klap een heel hoop goeds doen en weer vertrouwen terugwinnen en dan ga je bijna al de schades afwijzen... 

Laat de bonussen de komende jaren vervallen en betaal daar de hagelschade van. Of pak een klein beetje van de enorme buffer en ga mensen helpen. En als je dat allemaal niet doet ga dan ook niet de premie verhogen he, want als je niks betaald, is er toch geen reden om de premie te verhogen?

Aan de boeren en alle andere klanten die zich bekocht voelen wil ik alleen maar zeggen: er is leven naast de Rabobank en Interpolis. Gewoon goede onafhankelijke tussenpersonen die u uitstekend kunnen adviseren waar u wel waar voor uw geld krijgt. En zij helpen u dan bij een onverhoopte schade. Gewoon omdat ze de kennis en de kunde hebben en niet (financieel) afhankelijk zijn van de verzekeraar waar ze zaken mee doen. Want tja, zowel Interpolis als de Rabobank vallen onder de Eureko groep.

En als u die coöperatieve gedachte maar niet uit uw hoofd kunt krijgen: bij Achmea zijn ook onderdelen waar wel hagelschades en/of stormschades en /of samenstellingen daarvan worden vergoed. Moet u gewoon even aan de financieel adviseur in uw dorp vragen. Die kent de weg!

En ben niet verbaasd als u ook nog een aanzienlijk bedrag aan premie kunt besparen!

Er is natuurlijk nog iets heel positiefs te melden, misschien wat kort door de bocht maar dat bent u van mij wel gewend: de schade wordt begroot op 200 miljoen euro. Dat betekent dus dat er 200 miljoen euro in de economie van Zuid Oost Brabant wordt gepompt. En dat kunnen we na die zwarte jaren wel gebruiken…